door Ad Smeijers

Een fietsclub moet fietsen. Dat deden wij zaterdag 5 juli ook, maar dan anders. Geen racefiets, geen koersbroek, geen clubshirt. Op een stadsfiets vertrokken we, zomers gekleed, naar de uitspanning gelegen aan het Gorps Baantje in Goirle. Op het terrein van de Natuurpoort vind je naast een restaurant, de kleine door Blije Brouwers gedreven Nicolaasbrouwerij en ’t Schop. Laat ik nou denken dat ’t Schop aan de weg naar Esbeek ligt. Niet dus. In mijn dialect is een schop een schuur waar je dingen in opbergt. Bij de Natuurpoort is het een vrijstaand gebouw geschikt voor besloten partijen. Geschikt dus voor de 49e verjaardag van de Bikse fietsclub RTCH.

Cultuur snuiven

Het zwaartepunt van het clubuitstapje is niet kilometers maken in een strak tempo. Dat is eigenlijk bijzaak. Het zwaartepunt ligt op cultuursnuiven en culinair genieten. Bier brouwen is cultuur. Het verhaal achter de Nicolaasbrouwerij begint op Hemelvaartsdag 2018. Kort geleden dus. De jonge geschiedenis leert dat samenwerken een proces is dat tot een mooi product leidt. Tot een smakelijk product is beter gezegd. Alleen al de fantasienamen van de bieren prikkelen de nieuwsgierigheid. Je wilt de Droeftoeter en de Munne Witpen proeven. Aan dat verlangen werd meer dan ruimschoots tegemoet gekomen. Dat geldt ook voor het andere, voor het tweede programmapunt, het culinair genieten.

Het clubuitstapje is ieder jaar weer een hoogtepunt op de kalender van RTCH. Goeie gesprekken over het Leven, over de lol van fietsen in clubverband, over avonturen die een goede afloop kenden, over bijna 50 jaar RTCH. En hoe het na dat jubileum verder moet.

Kortom: RTCH heeft een fijn clubuitstapje achter de rug.