Het voornemen van de gemeente Hilvarenbeek om zo’n 27 flexwoningen te bouwen op het speelveld aan de Uranusstraat is bij de zeven huishoudens die uitzicht hebben op dat veld slecht gevallen. De bewoners voelen zich overvallen en betreuren het dat er met een tunnelvisie naar hun straatje wordt gekeken. De bewoners waren onlangs goed vertegenwoordigd op een informatieavond die door Leystromen belegd was en eerder overhandigden ze al een petitie met zo’n 500 handtekeningen aan burgemeester Weys.
door Harrie Wenting
Als de zon opkomt en de eerste stralen net over de daken van de woningen in de Uranusstraat stuurt, geeft de ochtenddauw het groene gras nog meer diepte. De vroege vogels zingen er al hun lied als het leven nog maar net op gang komt. Later op de dag spelen er kinderen op het groene gras en op elk moment genieten de bewoners van het uitzicht dat ze er hebben. Verderop in het jaar is het een verzamelplek voor activiteiten zoals de kindervakantieweek en de wandelvierdaagse.
Ook de familie die er onlangs een huis kocht had de verwachting dat dit hun uitzicht zou worden. Maar donkere wolken drijven nu het rustige straatje binnen.
Bewoner Piet van Dun heeft er geen moeite mee als woordvoerder op te treden. Hij werkte jarenlang voor een gemeente en weet hoe de hazen lopen bij dit soort plannen.
“Vanuit de gemeente wordt gezegd dat ze een breed onderzoek hebben gedaan waarbij ze tal van locaties hebben bekeken. Het grasveld in onze straat zou de enige plek zijn die overbleef als geschikte locatie om er tijdelijk flexwoningen neer te zetten.
Blijkbaar is er in Hilvarenbeek een achterstand ontstaan om flexibele huisvesting aan te bieden, maar die achterstand is wel door toedoen van het gemeentebestuur ontstaan, daar hebben wij als bewoners van de Uranusstraat geen invloed op gehad. Als ze dat tekort in willen lopen door hier het grasveld vol te gaan bouwen met flexwoningen, wordt dat veel te massaal”, zegt hij.
Dat hij dan zijn uitzicht op het mooie groene gras kwijt is, vindt hij vervelend, maar dat het smalle straatje viermaal zo druk wordt vreest hij het meest, naast de parkeeroverlast. ”Als de gemeente haar eigen spreidingsbeleid zou hanteren zou er sociale huur in elke wijk moeten zijn. Om dit in één zo nieuw project op te lossen is opmerkelijk.”
“Ze willen nu driehoog gaan bouwen, dat is veel te massaal”, reageert Van Dun. “We hebben bij de andere bewoners in de straat gepeild en wij willen zeker wel onze bijdrage leveren. Het is zeker geen NIMBY (not in my backyard). Als ze hier nu een stuk of vier van deze woningen bouwen, blijft dat nog in verhouding met wat er nu staat. Als je verder in de gemeente rondkijkt zijn er nog tal van plaatsen waar ook een groen veldje is, er worden in het zoekrapport maar liefst 36 plekken genoemd. Neem het gebied nabij de molen aan de Doelenstraat. Toen we dat bij een ambtenaar lieten vallen kregen we te horen dat dit niet goed voor de biotoop van de molen zou zijn. En onze biotoop dan?”
In de plannen zoals ze er nu liggen, gaat Leystromen in enkele grote projecten de woningen bouwen en ze hebben het voornemen om een deel ervan te bestemmen voor starters uit de eigen gemeente. Verder zijn de woningen bestemd voor mensen die al langer ingeschreven staan bij Leystromen, en voor bijzondere doelgroepen zoals mensen met een verblijfsvergunning of mensen die een indicatie hebben voor beschermd wonen.
Diessen
Ook in Diessen zijn twee locaties waar het oog op gevallen is om er flexwoningen te plaatsen. Het grasveld in de Lombardstraat waar nu de skatebaan is en in de Molenstraat ter hoogte van het gildeterrein. Maar ook in dit kerkdorp van Hilvarenbeek staan de bewoners niet te springen om deze plannen uit te voeren. Bas van den Nouweland die aanwezig was bij een informatieavond: “Het zou eeuwig zonde zijn als de skatebaan nu weer moet verdwijnen. Er zijn tal van jongeren die hier hun vertier hebben, waar moeten zij dan heen?”
Noot van de redactie: eerder was een weiland in de omgeving van Groot Loo / Loosche Akkers een beoogde locatie. Ook daar zijn omwonenden in verweer gekomen, en boden eveneens een petitie aan. Deze locatie is inmiddels vervallen als mogelijke optie, vanuit milieu-oogpunt.