Tot vorig jaar was De Hilverbode een print only krant. Lang was het idee daarachter: ‘focus op waar je sterk in bent’. Maar, ook deze krant gaat met de tijd mee; om verder te groeien, om lezers, adverteerders en verenigingen beter te bedienen. Hoe? Dat lees je niet alleen hier, maar natuurlijk óók online.
Toen jaren geleden met behulp van een bakelieten letterzetter de eerste editie van De Hilverbode uitkwam, had niemand kunnen voorspellen dat de wereld in relatief korte tijd zoveel zou veranderen. Vraag het maar aan ChatGPT of een andere AI-bot. Inderdaad, niemand, zal het eenduidige antwoord zijn.
Eerst was er, heel lang, alleen de krant, elke week netjes bezorgd bij iedere inwoner van Hilvarenbeek, Esbeek, Diessen, Haghorst, Hulsel en Lage Mierde. Later kwam de digitale variant erbij, de Digikrant, nu alweer een aantal jaren actief. Inmiddels is de website van De Hilverbode www.hilverbode.nl sinds een paar maanden live én is de krant te ontvangen via E-mail en Whatsapp en te vinden op diverse socials.
De Hilverbode is in handen van Uitgeverij Em. de Jong, een partij die gespecialiseerd is in het uitgeven van weekkranten. De papieren versie dan: “Eerder waren we online nog niet te vinden met onze kranten. Nu is het wel zover en is er voor ál onze edities een eigen website live”, vertelt Christiaan Starink, Operationeel Manager & Redactie Coördinator bij de uitgeverij. “De laatste jaren zijn we eerst druk bezig geweest met de uitbreiding van ons aanbod. We zijn gestaag gegroeid en dan is dit een logische volgende stap.”
Voor adverteerders zijn er, naast advertenties of advertorials in de papieren krant, veel meer mogelijkheden dankzij de doorklikfuncties binnen de digitale uitbreiding. Ze kunnen gebruikmaken van displaybanners en hun advertentie laten oppoppen onder de artikelen. Vacatures die online staan, hebben een veel groter bereik en blijven langer onder de aandacht.
Nog een greep uit de stapel voordelen die online biedt: Het sportnieuws is veel actueler, want kan na aanlevering meteen op de website. Hetzelfde geldt voor evenementen en ‘hard’ nieuws oftewel ‘nieuws dat niet kan wachten’. De rouwberichten blijven een jaar lang beschikbaar, zo kan iedereen op de hoogte blijven of iets terugzoeken, óók als ze de papieren krant een keer niet hebben gelezen.
Veel lezers, of bezoekers heten ze eigenlijk, hebben de sites al weten te vinden. Anders dan bij een geprinte krant, waar een lezerspanel input moet geven, kan er nu gewoon gemeten worden. Dat levert bij elke klik meer interessante data op. Waar willen we écht graag meer over weten? Christiaan weet het inmiddels wel: “We lezen allemaal graag unieke en vooral menselijke verhalen; die staan steevast op nummer één.”
Maar ook klikken we veelvuldig op de verhalen over politieke beslissingen die impact hebben op ons dagelijks leven, zo laat een blik op de data zien. Net als service-artikelen, die doen het ook goed. Zakelijk nieuws, en dan met name artikelen over knallende kortingen en aantrekkelijke acties, kunnen we nog aan het rijtje toevoegen.
Christiaan: “De keuze voor de Digikrant bleek een paar jaren geleden de juiste. Inmiddels hebben we meer dan 20.000 digitale abonnees. Voor de websites voorspellen we ook een flinke groei. Nee, dat is niet uit de lucht gegrepen, maar gebaseerd op de cijfers van het eerste half jaar. Die zijn beter dan gedacht en verwacht én een mooie stimulans om online nog veel meer grote slagen te maken.”