Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten die van nature voorkomen in onze gemeente. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Misschien dat planten in de winter niet bloeien, maar er zijn nog genoeg interessante zaken in het buitengebied om eens goed te bekijken.

door Kees van Kemenade

de knotwilg is een product van menselijk handelen, bedreigd omdat de tenen niet meer zo worden gevraagd

de knotwilg is een product van menselijk handelen, bedreigd omdat de tenen niet meer zo worden gevraagd

De weg naar de rioolwaterzuivering in Biest-Houtakker heeft natuurlijk een sloot, maar daarnaast ook een karakteristieke, en lange, rij knotwilgen. De wilg houdt van vochtig land en dat is er hier. Een knotwilg is geen natuurlijke vorm, maar een product van de mens en ze hebben daarom onderhoud nodig. Deze exemplaren zijn al een poos niet meer geknot en dat is gevaarlijk, want dan worden de tenen te dik en veranderen in zware takken. Wilgenstammen zijn niet zo sterk en kunnen dat gewicht niet meer dragen en de tak breekt uit. Een grote wond in het hout is dan het resultaat en misschien wel het begin van het einde van de boom.

Nou is een wilg nogal sterk en heeft hij vaak grote gaten in de stam, maar knotten zou op zijn tijd wel moeten. Dat het niet gebeurt, heeft alles te maken met het gebruik van de dunne en buigzame wilgentenen. Vroeger werden die alom toegepast om manden te vlechten, maar die zijn nu van plastic. De rijshoutmatten aan de voet van een dijk zijn vervangen door kunststof, de wanden tussen het gebint van gebouwen wordt niet meer gemaakt van gevlochten wilgentenen, afgestreken met leem. Zelfs de hoepel, of reep zoals wij zeiden, ooit een geliefd kinderspeelgoed, is nu van elektriciteitsbuis. Alleen voor een fraaie en natuurlijke tuinafscheiding worden de wilgentenen nog toegepast.

Nog even iets over de knot zelf. Die zit vol met holletjes, gaten en veilige hoekjes. Vaak groeien er zelfs planten in. Kortom een mooie plek voor een uiltje, of een andere vogel, om er te nestelen. Nou moeten alleen de mensen zich nog even over deze mooie knotwilgen ontfermen en de zaag zetten in de uitbundig groeiende takken.