Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. En zeker in de winter is er nog genoeg te zien; vooral zaken die je niet opvallen als alles in het blad zit.

door Kees van Kemenade

Op het enige pad door het Diessens Heike ligt een tak op de grond, afgevallen van een nabij staande eik. Op het dode hout groeit een hele guirlande aan mooie gebroken witte zwammetjes. De tak bevat blijkbaar nog voldoende voedingsstoffen om zwammen te laten floreren. De vorm en de naam van de paddenstoel zijn gelijk: waaiertjes. Alleen de bovenkant van de hoed is zichtbaar, de lamellen zitten verborgen aan de onderzijde.

Gewoonlijk is de herfst de paddenstoelentijd, maar waaiertjes groeien het hele jaar door. Is het droog dan krimpen ze in en bij vochtig weer dan zwellen ze weer op. Deze eigenschap maakt het mogelijk dat ze zich ongelooflijk kunnen aanpassen aan wisselingen in het klimaat. Je treft deze zwam dan ook aan op alle werelddelen, behalve de Zuidpool natuurlijk.

Je zou deze zwammetjes kunnen eten, want ze zijn niet giftig. Maar bijzonder taai en daarom worden ze slechts in enkele landen genuttigd. Belangrijk is het waaiertje in de strijd tegen kanker, vooral aan de baarmoederhals. Ze worden daarom gekweekt om er een werkzame stof uit te winnen. Maar voor ons is het een opvallende verschijning in een anders toch somber bos.