door Jan van Helvoirt
De gemeenteraad van 1860 bestond volledig uit Beekse mannen: Bernardus Peter van Hirtum, Jan Lodewijk de Malte, Jan van Rooij, Theodorus de Wit, Hendrik van Gestel en Hendrik van de Wouw. Deze twee laatste mannen waren ook de wethouders. Gerardus Kuijpers was de burgemeester en Antonie van Lommel bekleedde de functie van secretaris. Dan hadden we nog de ‘ontvanger’ Jan Nicolaas van Trier en de klokkenist Peter Vos. De veldwachter was Johannes de Kort en hij werd vergezeld door de klepperman Adriaan Smulders. Blijkbaar bleven deze baantjes lang bezet door dezelfde mannen, want eerder in 1851 kwamen we bijna dezelfde namen tegen. Alleen was toen Hendrik Vogelpoel burgemeester. Gaan we helemaal terug naar 1814 toen Martinus Huijsmans uit Bladel de eerste burgemeester werd, na een eeuwenlange periode van ‘schout en schepenen’, dan zien we louter mannen met nu nog bekende Beekse namen in het gemeentebestuur. Om er maar enkele te noemen: Verhoeven, Naaijkens, Verheggen, Damen, Lambregts, Schellekens, Hesselmans, Woestenburg, Wijten, Van Laarhoven, Otten, Van de Sanden, De Kort, Van der Poel en Van Raak. Tot en met 1952 bestond de Beekse raad steeds alleen maar uit manvolk. Aan deze reeks kwam in 1953 prompt een einde, toen Henny Kooijman-Bosch toetrad tot de Beekse gemeenteraad. In de verkiezingen die hieraan vooraf gingen stond zij op ‘Lijst 6’ in gezelschap van Frans van Eekelen, Jan Gerritsen en Dirk Aarden.
Henny Bosch werd op 28 februari 1910 in Deventer geboren. Na haar opleiding tot verpleegster ging zij werken in het ziekenhuis Maasoord in Poortugaal. Haar vriendin in dat ziekenhuis was Leny Loonen en die kwam uit Hooge Mierde. Zij had verkering met Gerard Vonk, die directeur was van de Beekse Boterfabriek in de Bloemenstraat. Die was bevriend met Jan Kooijman uit Wieringen, die veel in Noord-Brabant verbleef. Hij was onderhoudsmonteur van Ford tractoren van een bedrijf in Hoofddorp. Hierdoor ontmoette hij ook Floor Bols, die als monteur werkte bij de busonderneming Maas in Lage Mierde. Samen richtten zij in Hilvarenbeek het autobedrijf Bols en Kooijman op. Op 30 juni 1941 werd het huwelijk tussen Henny Bosch en Jan Kooijman ingezegend door ds. J. Terlet in de Nederlands Hervormde Kerk. Zij gingen wonen in de Paardenstraat wijk A nr. 516. Dochter Madeleine werd geboren op 3 maart 1946 en zoon Berry, die in de technische voetsporen van zijn vader Jan zou treden, op 9 december 1942. Moeder Henny ging zich ijverig bezighouden met de Beekse politiek en op 30 juni 1953 werd zij benoemd als raadslid. Na het afleggen van de eed sprak de burgemeester vol lof over haar toetreding: “Voor het eerst in de historie van deze gemeente doet een vrouw haar intrede in de raad en het is goed bij dit feit even stil te staan”.
Onder het aanbieden van een bos bloemen vervolgde Meuwese: U is geen Brabantse, maar lang genoeg hier om de Brabantse sfeer en mentaliteit aan te voelen.]Naast haar stond wel een rasechte Bekenaar. Deze Gerard Kuijper werd ook als nieuw raadslid geïnstalleerd en hij begon meteen de grote trom te roeren. Hij ergerde zich aan het slecht functionerende klokkenspel. Kuijpers prefereerde dat boven het carillon en hij zou hiertoe wel gratis een knecht beschikbaar stellen. Over de moeite om toegang tot de toren te krijgen zei de burgemeester dat de heer Kuijpers de normen van goed fatsoen in acht moest nemen en niet de voorzitter van de raad mocht passeren! Op 24 maart 1966 werd mevrouw Kooijman-Bosch weer in de bloemetjes gezet door burgemeester Meuwese. Zij was toen 12,5 jaar actief in de Beekse politiek. Meuwese overhandigde haar een ‘fraai zilveren bonbonschaaltje’ met de woorden: “U was altijd ter zake en hebt steeds een constructieve bijdrage geleverd”. Daarna ging de raad vlug verder met vergaderen want er volgde een erg lange agenda. De school op de Biest moest een nieuw lokaal erbij krijgen en de woning van de burgemeester hoognodig een centrale verwarming. Plaatsing van een vijftal panden aan de Vrijthof op de Monumentenlijst kwam niet van de grond en de Vrijthof als ‘beschermd dorpsgezicht’ gaan benoemen lag erg gevoelig. Mevrouw Kooijman deed nog heel positief suggesties inzake de nieuwe straatnaamgeving in Beek. Ook zou zij gezien de verkeersveiligheid graag nieuwe zebrapaden aangelegd hebben op de hoek Paardenstraat-Doelenstraat en op de hoek Gelderstraat-Diessenseweg. Maar was dat niet ingefluisterd door haar man Jan Kooijman… met al zijn snelle sierlijk ronkende Peugeot’s!