Het experiment om op zondagen en avonden extra bussen te laten rijden tussen Hilvarenbeek en Reusel wordt weer gestopt. De proef die een jaar terug startte, moest met name studerende jongeren in staat stellen om met deze voorziening vanuit Reusel, Hulsel en de Mierden hun aansluiting in de richting van Tilburg te maken. Of het nog niet genoeg is stopt binnenkort ook de pilot van de liftzuil waar Hulselnaren lang naar uitgekeken hebben. Maar niet heus.

door Harrie Wenting

Of de 75.000 euro die de gemeente Reusel-De Mierden eerder vrijmaakte voor de extra busritten goed besteed zijn, is nog maar de vraag. Uit steekproeven die de busmaatschappij uitvoerde, bleek dat er maar weinig gebruik werd gemaakt van de extra voorziening. Om nu te zeggen dat de 18% stijging van de OZB aan dit soort experimenten wordt besteed lijkt ook wat flauw, maar toch!

Stoelen vooral leeg

Volgens de provincie die het bus-experiment mee opzette, bleven de stoelen in de bus bij de tijdelijke dienstregeling vooral leeg. De vervoersdiensten voorzagen al een geringe behoefte en zetten daarom al een klein busje in waar maximaal acht personen tegelijk in vervoerd konden worden. Die busjes reden over het traject van lijn 143 van Reusel naar Hilvarenbeek en stopten bij de reguliere haltes, zoals in Hooge Mierde, Lage Mierde en Esbeek. Al moet wel gezegd worden dat de reguliere halte in Lage Mierde vrijwel het hele jaar niet bereikbaar was door de opknapbeurt van straten en riool.

Volgens de provincie was er voor het doorzetten van de proef een bezetting van minstens vier reizigers (gemiddeld) nodig, maar dit werd bij lange na niet gehaald.

De reizigers die nu later in de avond of op zondagen van Reusel naar Tilburg willen reizen, rest nu niets anders meer dan een omweg via Eindhoven te maken.

Liftzuil

Normaal zou liften ook nog een optie zijn, maar ook het lift-experiment dat in de Kempen liep wordt stop gezet en zoals het er nu naar uitziet wordt het niet opgevolgd. In dat lift-experiment werd in een aantal kleinere Kempische kernen, waaronder ook in Hulsel, een liftzuil geplaatst. Reizigers die vervoer zochten, konden met een druk op een knop hun bestemming kenbaar maken, waarna gedurende een aantal minuten die bestemming oplichtte. Voor passerende automobilisten kon dit het sein zijn om te stoppen en de lifter mee te nemen. Maar ook dit experiment is op geen enkel moment een succes geweest.

Bij een eerder eigen onderzoek kwam er in de tijd dat de bestemming oplichtte geen enkele auto voorbij. Bij een tweede poging kwamen die er wel, maar er stopte niemand.

Daarnaast zijn de zuilen een behoorlijke tijd buiten gebruik geweest omdat er problemen waren in de stroomvoorziening. Het publiek werd medio 2024 nog wel gevraagd om mee te denken over dit initiatief, maar de resultaten daarvan zijn nog niet breed gedeeld. Intern zijn er bij de bedenkers wel de vragen gerezen en de conclusies getrokken: de zuilen worden weer ontmanteld en verdwijnen weer uit het straatbeeld.

Automaatje

Maar is er dan helemaal geen positief nieuws te melden over het vervoer vanuit de kleine kernen in de Kempen? Dat nu ook weer niet want het ANWB-initiatief Automaatje is wel een succes. Hierbij kunnen ouderen of mensen die niet over vervoer beschikken zich aanmelden om vervoerd te worden. Het vervoer gebeurt door een poule van vrijwilligers, de deelnemers betalen enkel een kleine onkostenvergoeding per kilometer. Ze worden thuis opgehaald en voor de deur van hun bestemming afgezet. Op de website van de gemeente Reusel-De Mierden is te lezen dat zowel het aantal deelnemers als het aantal vrijwilligers flink in de lift zit.

Aanmelden voor Automaatje (zowel voor deelnemer als vrijwilliger) kan middels een e-mail naar: automaatjeRDM@cordaadwelzijn.nl