Ook al neemt het aantal mensen met dementie in de nabije toekomst flink toe, dat is niet meteen reden voor alleen maar sombere scenario’s. Met iets meer oog voor elkaar kunnen deze mensen nog vrij lang actief mee doen in de samenleving. Het is vooral een kwestie van bewustwording en inzet van de omgeving. Daarover zijn de nieuwe en de scheidende voorzitter van stichting De Vergeten Tuin het roerend met elkaar eens. Floor Bols neemt na tien jaar het stokje over van Rens Henquet.
door Petra Spaninks
Het is de grote uitdaging voor de nieuwe voorzitter Floor Bols om de participatie van inwoners met dementie nog hoger op de agenda te krijgen. De 47-jarige Floor is specialist ouderengeneeskunde. Zij woont met haar man en drie zonen van 17, 15 en 13 jaar in Hilvarenbeek, waar zij ook geboren is. Haar opleiding volgde zij in Nijmegen. Nu werkt zij voor Thebe en voor De Wever en is zij voorzitter van het palliatief netwerk van het Zorgnetwerk Midden-Brabant. In die functies is zij nauw betrokken bij allerlei complexe vraagstukken rondom ouderenzorg en inmiddels zeer ervaren in het bedenken van oplossingen. Floor: “Mensen leven nu eenmaal met klachten en met ziektes. Wat extra ondersteuning kan hen daarbij een stuk veerkrachtiger maken.”
Wapenfeiten
Rens Henquet, scheidend voorzitter en voormalig huisarts, was tien jaar geleden ook de oprichter van stichting De Vergeten Tuin. De organisatie werkt voor mensen die te maken krijgen met dementie, zelf of als partner, familie of kennis en ook voor zorgverleners, ja eigenlijk voor alle geïnteresseerden. Het is vergelijkbaar met het landelijke Alzheimer Café, maar dan bedacht op maat van Hilvarenbeek. Rens: “Ik zag in de praktijk (De Ypelaer, red.) mensen onderuit gaan die de zorg hadden voor een naaste met dementie. Ik hoorde zo vaak hoe zwaar het is.“
Zij besloot dat er voor deze mantelzorgers ondersteuning moest komen en zocht de samenwerking met de gemeente en andere organisaties. En er zijn inmiddels wat wapenfeiten te melden. Veel meer disciplines zijn nu betrokken bij het zoeken naar oplossingen, naast huisarts ook onder meer maatschappelijk werk, ergotherapeut en wijkverpleging. De Vergeten Tuin houdt informatiebijeenkomsten, presenteert theaterstukken en biedt belangstellenden een ervaring met de zogenaamde dementiebril: via een Virtual Reality-bril kruip je als het ware in het hoofd van een persoon met dementie. Nieuw is de mogelijke samenwerking met de filmclub van Elckerlyc, die themafilms gaat vertonen.
Slag te winnen
Met een gemeenschap die een handje helpt kunnen betrokkenen nog lang hun boodschappen blijven doen of een bezoek brengen aan museum en bibliotheek. Of een ommetje maken, waar het Wandelrondje Clossenborch bij voorbeeld voor bedoeld is. Rens Henquet is blij met enkele supermarkten die personeel instructies geven hoe om te gaan met mensen die dan toch even verdwalen. Ze stellen personen op hun gemak en regelen soms ook dat zij opgehaald worden.
Rens: ”Hilvarenbeek telt in 2030 zo’n 300 mensen met dementie. Gemiddeld leven zij 8 jaar, het kan dus korter maar ook veel langer. Om de thuisbasis te ontlasten is er natuurlijk dagbesteding en dagopvang. En als de maatschappij zich een beetje wil aanpassen, kunnen mensen nog lang mee blijven doen.“
Burenzorg
Zowel Rens als Floor zijn bekend met de crises die kunnen ontstaan als een mantelzorger opeens omvalt. Schaamte weerhoudt hen van het zoeken van ondersteuning en ook het schuldgevoel naar de persoon met dementie speelt daarbij een rol. ”Zoek eerder hulp“, is hun dringende advies, ”en hoor en bespreek wat mogelijk is“.
Floor Bols: ”We hebben de handjes niet meer om alles professioneel te regelen. En in zekere zin is dat niet erg, want mensen kunnen samen ook veel.“ De burenzorg komt terug. Zij verwijst naar de acht pilots van VoorzorgCirkels die momenteel in Hilvarenbeek lopen. Het zijn netwerken van maximaal vijftien adressen. Mensen maken kennis met elkaar en ontdekken wat zij eventueel voor elkaar kunnen betekenen als iemand even omhoog zit. Voorbeelden zijn het aanbieden van een ritje naar het ziekenhuis of voor iemand zijn televisie instellen.
Floor Bols zegt het fijn te vinden om als specialist oudergeneeskunde ook iets in haar eigen gemeente te doen. ”Het is ook goed als een arts meedenkt bij de Vergeten Tuin, zodat de informatie die je geeft ook medisch klopt.“ Zij noemt zichzelf een echt dorpsmens. ”Het is hier gemoedelijk, je kunt altijd bellen en de lijntjes zijn lekker kort, juist ook met andere professionals.“
De wisseling van voorzitter is ingegaan op 1 januari. Rens Henquet zal zich blijven inzetten voor een kansrijke en gezonder leven voor iedereen, onder meer als voorzitter van de werkgroep Positieve Gezondheid en als voorzitter van de werkgroep Welzijn en Zorg.
Voor informatie over De Vergeten Tuin kunnen mensen mailen naar: devergetentuinhilvarenbeek@gmail.com of kijken op de website https://devergetentuinhilvarenbeek.nl