De teelt van lelies en pioenrozen rukt op in onze woonplaatsen. Er ligt een perceel lelieteelt aan de Tongerloseweg en er ligt een perceel pioenrozenteelt achter het scoutinggebouw De Bolster. Inwoners maken zich zorgen over de gezondheidseffecten op korte en lange termijn vanwege de hoge hoeveelheid bestrijdingsmiddelen en hoge spuitfrequentie die bij deze teelten gebruikt worden.

In april 2024 is ontdekt dat op het veld met lelieteelt aan de Tongerloseweg in Baarschot, veel vaker gespoten werd dan op andere gewassen. Buurtbewoners hebben informatie opgevraagd bij de GGD, RIVM, het waterschap en provincie en op advies contact gelegd met de grondeigenaar, teler en de eigenaar van de bollen alsook met de lokale politiek, HOI Werkt.

Een aantal buurtbewoners heeft toen het initiatief genomen om een appgroep op te starten waarin ook degene die de bestrijdingsmiddelen spuit op dit veld is meegenomen. Door middel van een bericht in deze app wordt bekend gemaakt wanneer er gespoten wordt op dit perceel lelies.

Een aantal inwoners van Baarschot heeft daarna een werkgroep samengesteld om hier meer onderzoek naar te doen en daaruit kwamen wederom schrikbarende feiten omtrent het gebruik van bestrijdingsmiddelen op lelieteelt en pioenrozenteelt naar voren.

Bovendien bleek achter het scoutinggebouw van De Bolster een perceel van 10 hectare met pioenrozen te liggen met eenzelfde soort uitgebreide cocktail en grote spuitfrequentie als bij de lelies.

De werkgroep heeft opnieuw contact gezocht met HOI Werkt. Deze politieke partij had deze teelten ook al in beeld, maar was nog niet bekend met het perceel aan de Tongerloseweg. Ze heeft over deze teelten in mei raadsvragen gesteld.

Inspreekrecht commisie Ruimte

De werkgroep, bestaande uit bezorgde inwoners over lelie-en pioenrozenteelt, heeft ingesproken op de commissievergadering Ruimte op donderdag 17 oktober 2024. U kunt de tekst hieronder lezen:

“Beste toehoorders,

Als jullie denken: wat zie ik toch bleek, dan komt dit omdat ik afgelopen voorjaar en zomer zo’n 30 keer het advies van de GGD heb gekregen om deuren en ramen te sluiten en binnen te blijven. Geen was buiten te drogen en ook huisdieren binnen te houden. Daarom zijn wij hier.

Als bewoners van Baarschot en Diessen maken we ons ernstig zorgen over de toename van de lelie- en pioenrozenteelt in de kernen van de gemeente Hilvarenbeek, zoals ook bij ons in Baarschot waar een perceel lelieteelt aan de Tongerloseweg ligt. Daarnaast is er een groot veld met pioenrozenteelt van 10 hectare wat achter de Bolster in Diessen ligt. De Bolster is een accommodatie waar meerdere jeugdgroepen hun wekelijkse bijeenkomsten hebben met voornamelijk buiten- en bosspellen op dit terrein. Diverse scouting- en jeugdverenigingen uit heel Nederland maken gebruik van deze locatie.

Onze bezorgdheid gaat met name over de effecten op de gezondheid van de inwoners door het hoge gebruik van bestrijdingsmiddelen bij deze teelten, zowel op korte als lange termijn. Uit allerlei informatie en wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de cocktail van pesticiden zeer schadelijk is voor onze gezondheid en het milieu/ onze leefomgeving. Uit tientallen onderzoeken komt naar voren dat er een verband bestaat tussen het gebruik van pesticiden in de landbouw en het ontstaan van neurologische ziektes zoals Parkinson, ALS, Alzheimer en kanker. Wij baseren ons op feiten die bekend zijn, o.a. een artikel uit het tijdschrift voor agrarisch recht, RIVM rapport, de Zembla uitzending.

Gedurende 6 maanden per jaar wordt er zeker iedere 5 dagen gespoten. Per hectare wordt er bij lelies gemiddeld 114 kilo bestrijdingsmiddelen gebruikt. In vergelijking met pootuien, plantuien of zetmeelaardappelen is dat 10 keer zoveel per hectare aan bestrijdingsmiddelen!

Na het spuiten is het bestrijdingsmiddel niet meteen weg. Dit blijft nog uren, zelfs dagen in de lucht hangen. Dagelijks fietsen de kinderen van Baarschot ‘s morgens en ’s middags langs dit perceel. Uiteraard fietsen de inwoners van de gemeente Hilvarenbeek en ook de toeristen die Hilvarenbeek bezoeken, langs dit perceel.

Het mag duidelijk zijn dat wij als omwonenden onszelf, onze kinderen en onze naasten willen beschermen. Wij verzoeken u daarom om een verbod in te stellen op de lelie- en pioenrozenteelt in de gemeente Hilvarenbeek.

Het zou mooi zijn als er één gemeenteraad in Nederland wil opstaan tegen deze teelten en een besluit durft te nemen om de gezondheidsrisico’s voor haar inwoners zoveel mogelijk te beperken, zowel op de korte als op de lange termijn.

Wij verzoeken de gemeente Hilvarenbeek daarom dringend om hierin een proactieve rol te spelen.

Anders kan het zomaar zijn dat het volgende lelie- of pioenrozenveld bij uw achtertuin ligt. En dan krijgt u op zeker 30 dagen het advies van de GGD om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven.“

Bent u ook bezorgd over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de gezondheidseffecten op korte en lange termijn van deze beide teelten? Deel uw zorgen met de lokale politiek!

Want is een gemeente niet mede verantwoordelijk voor de gezondheid van haar inwoners?

Wij willen hierbij vermelden dat de werkgroep ‘Bezorgde inwoners lelie- en pioenrozenteelt’ zich alléén bezig houdt met de lelie- en pioenrozenteelt.

De leden zijn Maria Spaninks, Gerard Smits, Mirjam van Vooren en Marian Hoozemans.

Voor contact met deze groep neemt u contact op met:

Marian Hoozemans

06-45693906

hoosjesss@gmail.com